Tırnak batmasının teşhis edilmiş bilimsel tek bir nedeni yoktur. Genetik yapı, dar ayakkabı kullanımı, ayak taban yapısı, yanlış tırnak kesimi, ayaklarda oluşan şişkinlikler, tırnak mantarından olşan tırnak kalınlaşması, ayaklarda terleme tırnak şeklinin değişerek tırnak etini kıskaç gibi içine alarak sıkıştırır. Tırnak daraldıkça eti yarıp enfeksiyona sebep olduğunda ayakkabı giyemeyecek duruma geliriz.
Tırnak batması sorunu yaşadığımızda çözümü pedikür yaptırmakta, ayak bakım merkezlerine gitmekte ve yada iltihaplı bir durum varsa bir sağlık merkezine başvururuz.
Tırnak doğru bir şekilde kesildikçe, yanlış ayakkabı kullanıma son verilirse, tırnak mantarı için bir tedavi alınıyorsa tırnak batması sorunu bir nebzede olsa çözmüş oluruz. Şekli değişmiş tırnak uzadıkça aynı hassasiyeti gösterecektir. Bu nedenle düzenli tırnak bakımına özen göstermek gerekir.
Günlük yaşamımızda en çok yapılan hata dar ayakkabı kullanmaktır. Çalışan insanlarda en az 9-12 saat ayak dar bir kalıbın içinde kaldıkça tırnak değil kemiklerde bile sorun oluşmaktadır. Yaşam koşullarımız gereği ayakkabıları rahat edeceğimiz modeller seçerek hassas davranısak tırnak ve ayak sağlığımızı korumuş oluruz.
Ayak tırnaklarını keserken düz olarak kesim yapmaya da dikkat etmemiz gerekir. Çok kısa ve derinden tırnak kesmek ayak sağlığımız için uygun değildir. Terleyen ayaklarda deri yumuşadıkça derin kesilen tırnaklar eti kesmeye müsait hal alırlar. Ayak tırnakları ayap parmak etlerini geçmeyecek sınırda kesilmelidir. Ayak tırnaklarını uzun bırakmakta tırnak yapımıza zarar verir. Uzamış tırnak ayakkabı içinde uca dayandıkça tırnak kökü baskı alacağı için tırnak yapısı bozulmaya başlar.
Birey olarak kişisel bakımlarımızda vücudumuzu koruyabilmek için doğru uygulamalar seçersek bedenimize iyi bakarsak yaşam kalitemizi arttırmış oluruz. Ayaklar özellikle bedeni taşıdığı için ihmal etmemeliyiz..