Tırnak batması pek çok insanda görülen, kişinin yürümesini, iş görmesini engelleyecek derecede rahatsızlık ve ağrı verebilen bir sorundur. Tırnak batması tüm ayak parmaklarında olabilmekle beraber, genellikle başparmakta oluşur. Tırnak büyürken bir veya iki taraftan derinin içine doğru batma eğilimi gösterir. Bu esnada oluşan derideki deformasyon sonucu tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler.
Tırnaklar normalde tırnak kökünde, deri altında bulunan germinal matriks denen kısımda oluşturulur, tırnak yatağı dediğimiz parmağın üst kısmında ileriye doğru büyürler. Bazen tırnak uç kısımları yan taraflardan deriye batar ve bir yabancı cisim gibi reaksiyon başlatırlar, bazen ise tırnak yalnızca köşelerde değil, tümüyle tırnak yatağına batık hale gelebilir. Her iki durumda da ilk bulgular ağrı ve şişmedir. Batma bölgesinde kanama olabilir veya enfeksiyon gelişip iltihap gelişebilir. Ayakkabı giymek ve yürümek çok zor olabilir. Tırnağın batması engellenemez ise iltihabın kemiğe ilerlemesi sistemik enfeksiyonlar oluşabilir. Özellikle diyabetik hastalarda bu tür iltihaplanmalar parmağın hatta geç tedavi ile birlikte ayağın kaybedilmesi sebebi olabilir.
NEDENLER
1. En sık olarak hatalı ve derinden kesilen ayak tırnakları,
2. İyi uymayan dar veya sivri burunlu ayakkabılar,
3. Devamlı darbelere maruz kalan tırnaklar (sporcular, uçak hostesleri ve bütün gün ayakta çalışan kişiler),
4. Hamilelik ve doğum sonrası dönemleri,
5. Obezite (şişmanlık),
6. Tırnakların mantar vb.
Batan tırnağın etrafında şiddetli ağrı, şişme ve kızarıklık görülür ve bazen yaranın iltihaplanması ve yumuşak dokunun tepkisi ile tırnak kenarındaki doku da tırnağın üzerine doğru ilerler ve damarlardan zengin olan bir dokunun oluşmasına neden olur.
Tırnak batığı şiddetli ağrının yanı sıra sosyal hayatı ve hatta günlük basit aktiviteleri de ciddi boyutlarda etkilemektedir. Özellikle kadınlarda ayağın estetik görünümü bozulur ve kişiler istedikleri ayakkabı veya terliği giymelerinde problem yaşayabilirler. Kişiler bu problemi fazla ciddiye almayarak sıklıkla kendileri batığı geçirmeye çalışmaktadır. Antibiyotik kullanımı, tırnak çekme veya batan kısmın kesilmesi gibi geçici çözümlerle tedavi edilmekte fakat tırnağın yumuşak dokuya batmasındaki temel nedenin düzeltilemediği için bir süre sonra tırnak batması tekrarlamaktadır. Ayaklar için dışarıda yaptıra bileceğimiz bakım hizmeti alacağımız merkezler, salonlar vardır. Bu yerlerde dikkat edilecek en önemli unsur ortamın hijyeni ve kullanılan ekipmanın sterilizasyonudur. Hijyen unsurlarına güvendiğiniz merkezlerden doğru yapılan pedikür veya ayak bakımı desteği almak tırnak sağlığımızı koruyacaktır.